Fleksibilno delovno okolje

Kaj pravzaprav pomeni, da je delovni prostor dobro zasnovan?

Pogosto nas ljudje vprašajo za mnenje, ali se nam njihovi delovni prostori zdijo dobro zasnovani. Toda kaj pravzaprav pomeni “dober” delovni prostor? Verjamemo, da ta ni le vizualno privlačen in sodoben, temveč dejansko podpira zaposlene pri njihovih delovnih nalogah. Najbolje zasnovani prostori so tisti, ki omogočajo optimalno delo zaposlenih, hkrati pa ustrezajo tudi delovnim procesom podjetja.

 

Naj vam damo konkreten primer: introvertirani zaposleni. Ti se običajno (čeprav ne vedno) najbolje počutijo in delajo v bolj umirjenem, zasebnem okolju. Če jih postavite v odprto pisarno, polno hrupa, dogajanja, stalnih prekinitev in pomanjkanja zasebnosti, bo njihova učinkovitost najverjetneje močno padla. Res je, da nekaterim zaposlenim živahno in dinamično okolje prinaša dodatno energijo, za introvertirane posameznike (in mnoge druge) pa je takšno okolje lahko zelo stresno. Pomembno je, da imajo možnost delati v miru – bodisi v tihem kotičku v pisarni ali pa od doma, kjer lahko ustvarijo optimalno okolje zase.

 

Nujno je, da vodstvo prepozna te razlike med zaposlenimi in ustvari prostore, ki se prilagajajo njihovim potrebam. To ne pomeni, da mora biti vsaka pisarna tiha, temveč da mora biti prostor zasnovan tako, da lahko zaposleni najdejo svoje optimalno delovno okolje. Tihe sobe za osredotočeno delo, možnost dela od doma ali preprosto mirnejši kotički v pisarni lahko bistveno prispevajo k produktivnosti.

 

V resnici je dobro zasnovan delovni prostor prilagodljiv in odziven na različne potrebe zaposlenih. Ne omogoča le dela, ampak zaposlenim daje občutek, da so njihove potrebe razumljene in upoštevane. To ne vpliva samo na njihovo učinkovitost, ampak tudi na zadovoljstvo in splošno vzdušje v podjetju, kar se dolgoročno vedno obrestuje.

 

Če ste uživali ob branju, vas vabimo, da se prijavite na naše e-novice, kjer redno delimo še več uporabnih nasvetov in zanimivih idej o tem, kako načrtovati delovne prostore, da bodo prilagojeni potrebam zaposlenih in delovnim procesom podjetja.